info@mekan.com

Bu Kış Bal Kabaklı Bu Tarifleri Mutlaka Deneyin!

15 Şubat 2016
Bu Kış Bal Kabaklı Bu Tarifleri Mutlaka Deneyin!
Geleneksel olarak yalnızca tatlısını yemeye alışık olduğumuz bal kabağı, çorbasının ardından geliştirilen pek çok tarifle mutfaklarda kendine daha geniş bir yer bulmaya başladı. Ayrıca faydaları saymakla bitmeyen bal kabağı, çekirdeğinde de bulunan A ve E vitaminleri sayesinde, özellikle göz sağlığında da çok etkili. Bir su bardağı pişmiş bal kabağında 11,7 mg Alfa karoten bulunuyor. İçeriğindeki Beta karoten sayesinde de kalp hastalıklarında ve hiperlipidemi vakalarında kötü kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağladığı gibi, vücudu mikroplardan da koruyor. Bağışıklığın güçlenmesinde de oldukça etkili rol oynayan bal kabağı demir, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi önemli minarelleri de içeriğinde barındırdığından, sağlıklı kemik gelişmesinde ve kansızlığa karşı da önemli rol oynuyor.

Bu mucizevi ve leziz meyveden bu kadar bahsetmişken, kullanılabileceği çeşit çeşit tarifleri de sizlerle paylaşmak istedik. Hadi kış bitmeden, bu kışa özel meyveyi mutfağınıza alın ve eşinize, dostlarınıza bal kabağının enfes hallerini sofranızda sunun. Emin olun bayılacaklar!

Balkabağı Çorbası



Malzemeler: 750 gr. Balkabağı, 1 büyük adet kuru soğan, 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı (15 gr), 5 su bardağı tavuk veya sebze suyu, 1 adet patates, 1 adet yıldız anason, 2 yemek kaşığı krema, 2 tutam tuz, 2 tutam karabiber, 1/3 muskatın rendesi

Hazırlanışı: Bal kabağının çekirdeklerini alın ve kabuğunu soyun. Soğan ve patatesi soyup kabaca doğrayın. 1 yemek kaşığı tereyağını tencerede eritin. Soğanı ekleyip 1 – 2 dakika çevirin. Bal kabağı ve patatesi ekleyip 1 – 2 dakika daha çevirin. Tavuk veya sebze suyunu, yıldız anasonu ve muskat rendesini ilave edin. Tuz ve karabiberle baharatlandırın. Kapağını kapatıp, sebzeler pişene kadar pişirin. Piştikten sonra ateşten alın , anasonu içinden çıkarın. Blendırdan geçirin. 2 yemek kaşığı kremayı ekleyerek tekrar karıştırın. Çorbanız sunuma hazır bile :)

Bal Kabaklı Börek



Malzemeler: 4 adet yufka, 4 dilim bal kabağı, 1 adet kuru soğan, 1 adet patates, 1 kutu labne peynir, yarım çay kaşığı muskat rendesi, 2 yumurta, bir su bardağı süt, 1 çay bardağı zeytinyağı, tuz, karabiber, çörekotu, susam.

Hazırlanışı: Bal kabağının çekirdeklerini alın ve kabuğunu soyun. Kabaca doğradığınız bal kabağı, patates ve soğanı haşlayın. İyice haşlandıktan sonra suyunu süzün ve blendırdan geçirin. Ilıklaşınca içerisine labne peyniri, muskat, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Ayrı bir kapta yumurta, süt ve zeytinyağını çırpın. Yağlamış olduğunuz tepsiye bir kat yufka serip tüm yufkalar bitene ve böreğiniz iki kat olana kadar klasik tepsi böreği usulüyle kapatın. Bu esnada yufkalarınızı da çırptığınız karışımla ıslatmayı unutmayın. Böreğinizin üzerine susam ve çörekotu döküp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin. 

Bal Kabaklı Muffin



Malzemeler: Muffin harcı için: 2 dilim bal kabağı (iri dilim), 2 adet çubuk tarçın, 1 çay bardağı su. 2 adet yumurta 1 su bardağı esmer şeker, 1 su bardağı tam tahıllı un, 1 çay kaşığı karbonat, 1/2 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu.

Hazırlanışı: Kabuklarını ayıkladığınız bal kabağı dilimlerini iri parçalar halinde kestikten sonra su ve çubuk tarçın ilavesiyle kısık ateşte haşlayın. Soğuması için bir kenarda bekletin. Tam tahıllı un, kabartma tozu ve vanilyayı ayrı bir kapta karıştırın. Esmer şeker, yumurta, ayçiçek yağı, karbonat ve püre haline gelen haşlanmış bal kabağını ayrı bir kapta 10 dakika kadar çırpın. Sıvı muffin karışımına kuru malzemeleri katıp, pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Karışımı, muffin kalıplarına eşit olarak dağıtın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirdiğiniz bal kabaklı muffinleri, soğuduktan sonra kalıplarından çıkartın. Bal kabaklı muffininizi dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.

Bal Kabaklı Cheesecake



Malzemeler: Bal kabağı kreması için; 500 gr balkabağı, 1 su bardağı şeker, 2 yemek kaşığı nişasta. Peynir kreması için; 1 paket labne peynir, 3 adet yumurta, 1 paket süt kreması, 1 su bardağı şeker, 1 paket vanilya. Keki için; 2 paket burçak bisküvi, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 adet yumurta akı.

Hazırlanışı: Burçak bisküvileri, eritilmiş tereyağı ve yumurta akı ile karıştırıp kelepçeli kalıba bastırarak ve düzgünce yayın. Ardından başka bir kapta yumurtaları ve şekeri, şekerler eriyinceye kadar çırpın. Vanilya, krema ve Iabne peynirini ilave edin. Karışımı bisküvileri koyduğunuz kalıba dökün. Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkartıktan sonra soğumaya bırakın. Bal kabağı sosu için öncelikle baI kabağını ve şekeri bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumuşayan bal kabağını çatalla ezin ve yarım su bardağı suyla nişastayı iyice karıştırın. Karışımı ezdiğiniz bal kabağına dökün. Mikser yardımıyla orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın. Ocaktan aldıktan sonra ılınıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Ardından sosunuzu cheesecakeinizin üzerine dökün. 1 gün buzdolabında bekletip kalıptan çıkarın ve afiyetle yiyin.

Körili Bal Kabağı Yemeği



Malzemeler: 3 adet bal kabağı dilimi, 1 adet kuru soğan, 1 adet kırmızı paprika biber, 1 adet çarliston biber, 2 diş sarımsak, 1 su bardağı su, birkaç dal maydanoz, 1 küp şeker, tuz, karabiber, köri ve zeytinyağı.

Hazırlanışı: Kuru soğanları yemeklik doğrayın. Zeytinyağında sarımsakları, bir küp şekerle soğanları karamelize edin. Küp küp doğradığınız bal kabaklarını ekleyin ve birkaç dakika çevirin. Biberleri de doğrayıp ekleyin. Tüm malzemeyi birkaç dakida daha çevirdikten sonra, tüm baharatları ve suyu ekleyip kısık ateşte pişirmeye bırakın. Yanında pilavla denemenizi tavsiye ediyoruz.
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı sebze ve meyveler, yeni nesil detoks yöntemleriyle birlikte enfes içecek karışımları halinde tüketilmeye başlandı. Sindirimi düzenleyen, kanı tazeleyen, cildi güzelleştirip parlaklaştıran, kilo kontrolüne yardımcı ve ödem attır…
1970’lerden bu yana ülkemizde de üretimi olan avokado, lüksü ve zenginliği temsil ederken bir anda tüm cafelerde, restoranlarda ve Türk mutfaklarında boy göstermeye başladı. Bu nedenle Dünya Mutfakları’nın iç içe geçtiği yeme i…
Yaz kapıya dayandı. Fazla yağlardan kurtulmak için son dadikaya kalanlardansanız, birkaç haftalık sağlıklı beslenme programı ve sporla yaz bitmeden forma girebilirsiniz. Mevsime uygun pişirebileceğiniz sağlıklı diyet tarifler eminiz işinize yarayacaktır. Haydi mutfaklara! Yoğurt Sosun…
Tariflerimize geçmeden önce size biraz vejetaryenlik hakkında bilgi vermek istiyoruz. Vejetaryen nedir? Kime denir? Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Etyemezlik dense de bu kelime bazı yanlış anlamalara sebe…
Her derde deva, lezzetli mi lezzetli ve doğanın en güzel tonlarından birine hakim olan yaban mersini ile yapabileceğiniz tarifler için doğru yerdesiniz. Yaban mersinini keşfetmişlerden ve mutfağında en doğru şekilde değerlendirmek isteyenlerdenseniz bu tarifler tam size göre ;) Y…
Çölyak hastaları ve glutene karşı intoleransı olan kişilerin dışarıda glutensiz ürün bulabilmeleri her ne kadar artık pek çok mekan üretse de maalesef çok da kolay değil. Bu nedenle evde yapmak isteyenler için oldukça faydalı olabileceğini d&uum…
Sabahları yataklarımızdan fırlarcasına bizi sofraya çağıran her yörenin kendine has bir kahvaltı kültürü ve bu kültüre ait çok özel tarifli lezzetler var. Biz de kahvaltı kültürümüzde yer alan ve çeşitli bölgelerde hala…
Bizdeki bezeye oldukça benzeyen yalnızca üzerine krema ve meyveler eklenerek servis edilen Pavlova tatlısının hikayesini biliyor muydunuz? Rus balerin Anna Pavlova, 1926 yılında Avustralya'ya turneye gider. Kaldıkları otelin Şefi Bert Sachse, Anna Pavlova’nın zerafetine hayran …
Türkiye’yi 20’den fazla ülkede temsil etmiş, uluslararası birçok organizasyona imza atmış ve milli şef olarak ülkemize 36 adet madalya kazandırmış Chef’s Table Mutfak Akademisi’nin kurucusu Serkan Bozkurt’un sizlere bayram için şahane bir he…
Eğe mutfağının incisi zeytinyağı ile yapılan yemeklerin lezzetinin kötü olması sizce mümkün mü? Hem sağlıklı olması hem de hafifliğiyle yaz aylarında da sofralarımızın daimi lezzetlerinden olan bu tarifleri sizlerle paylaşmak istedik. Siz de yazın formunuza dikkat edenlerden…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN